
Inulina Z Cykorii 100g Agnex
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
INULINA Z CYKORII 100g AGNEX
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.
Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.
Inulina nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska.
Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.
Zastosowanie:
Inuliną można zastąpić cukier. Dodawać do herbaty i napojów. Wykorzystuje się ją w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.
Zalecana porcja do spożycia:
zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
848 kJ / 210 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0,0 g 0,0 g |
Węglowodany: - cukry |
8,0 g 8,0 g |
Błonnik |
89,0 g |
Białko |
0,0 g |
Sól |
0,0 g |
Kraj pochodzenia: Belgia
Producent:
Agnex Krzysztof Wierzbicki
ul. Hotelowa 38
15-659 Białystok
woj. podlaskie